Ιδού το Παρίσι…

«…κι ότι αξίζει στον άνθρωπο είναι να ζήσει έστω και μια φορά στη ζωή του μια ιστορία της προκοπής.»

Κι αυτό δε το λεώ εγώ, αλλά η Μαλβίνα. Η λέξη ιστορία, ίσως να είναι κομμάτι βαριά. Εγώ θα έλεγα να περάσει καλά, να ζήσει κάτι πρωτότυπο, ενθουσιώδες, ριψοκίνδυνο, ρομαντικό… όλες αυτές τις λέξεις, τέλος πάντων, που κάνει μια περιπέτεια ανάμνηση, ή βιβλίο, ή ταινία μικρού μήκους.

Έστω λοιπόν οι 2 πρωταγωνιστές. Ο Χ στο Λονδίνο και ο Υ στην Αμερική. Η υπόθεση λίγο πολύ γνωστή: online γνωριμία, που ξεκίνησε όπως ξεκινάνε συνήθως τέτοιες γνωριμίες αλλά στην πορεία κατέληξε να είναι κάτι λίγο παραπάνω. Ίσως να μην το αντιλαμβάνεσαι αλλά παρουσιάζεις τα σύνηθη συμπτώματα… αυτό που περιεμένεις να γυρίσεις σπίτι, ν’ ανοίξει το msn και να δεις το πράσινο ανθρωπάκι δίπλα στο όνομα, να μένεις ξύπνιος μέχρι αργά συζητώντας για διάφορα, τα οποία όσο περνάνε οι μέρες, γίνονται πράγματα που δύσκολα θα έλεγες σε κάποιον που δε γνωρίζεις.  Δεν έχεις όμως κανένα ενδοιασμό να τα μοιραστείς με έναν άνθρωπο που ναι μεν ξέρεις, αλλά δεν έχεις συναντήσει ποτέ. Είναι σαν ένα είδος ηλεκτρονικής εμπιστοσύνης, σα μια γνωριμία που σε συνδυασμό με το ρομαντικό στοιχείο, μέρα με τη μέρα γίνεται όλο και πιο ενδιαφέρουσα. Κυρίως γιατι σε αυτό το σημείο, αρχίζεις να σκέφτεσαι πως θα ήταν να… και τι θα γίνει όταν… και όλα αυτά τα σενάρια που είναι δύσκολο να μην κάνεις όταν μπαίνεις σε μια τέτοια διαδικασία. Λένε ότι ο άνθρωπος φαίνεται – ίσως αυτό να είναι που βάζει στην άκρη κάθε αμφιβολία. Μην ξεχνάς ότι δε ξέρεις τίποτα άλλο πέρα από αυτό που βλέπεις στο κουτάκι του msn ή την κάμερα του skype.

Παρόλα αυτά, ο Χ και ο Υ σχεδιάζουν να συναντηθούν – κάτι η άδεια απ’ τη δουλειά, κάτι το ταξίδι στο Λονδίνο, σύντομα δεν θα υπάρχει ανάμεσά τους η απόσταση ή μια οθόνη υπολογιστή. Είχαν μάλιστα την ιδέα να κανονίσουν ένα ταξίδι στο Παρίσι, τύπου to know us better. Ναι ξέρω, κάπου εδώ αρχίζει να θυμίζει επικίνδυνα Before the Sunrise – δύο αγνώστοι, μια πόλη, μερικές ώρες – αλλά δεν είναι ακριβώς αυτή η υπόθεση της ιστορίας.

Ας υποθέσουμε τώρα ότι ξέρω έναν από τους δυο πρωταγωνιστές  και κατά την διάρκεια αυτής της γνωριμίας, τους τελευταίους μήνες, το έχουμε συζητήσει το θέμα, σε γενικές γραμμές.  Πρόσφατα έμαθα ότι δεν είναι όλοι το ίδιο ενθουσιασμένοι με την ιδέα – μάλιστα φτάνουν να την χαρακτηρίζουν ως ένα φτηνό πήδημα – κάτι που προφανώς δεν ισχύει αν αναλογιστείς τα εισιτήρια και τα ξενοδοχεία. Επειδή όμως η αμφιβολία είναι άτιμο πράμα και φυτρώνει με το παραμικρό, δεν άργησαν να έρθουν οι πρώτες ερωτήσεις που μπορούν απλά να συνοψιστούν σε αυτή: κάνω μαλακία; Μπορεί να ακούγεται απλή, αλλά κρύβει πίσω της όλα εκείνα που η κοινή λογική υπαγορεύει σε τέτοιες περιπτώσεις – είναι κάποιος που δε ξέρεις, δε γνωρίζεις τι και πως, μπορεί να γίνει το οτιδήποτε, και τα λοιπά. Δεν απάντησα ευθέως στην ερώτηση που μου έκανε, γιατί πολύ απλά δε ξέρω ποιο είναι το σωστό σε τέτοιες περιπτώσεις. Γι’ αυτό λοιπόν όταν, μεταξύ σοβαρού και αστείου, πρότεινε να το γράψω εδώ και να μαζέψουμε γνώμες, δε χρειάστηκε να το σκεφτώ δεύτερη φορά.

Αν έχεις κάνει κάτι τέτοιο, αν έχεις κάποιο φίλο ή γνωστό με παρόμοια εμπειρία, αν έχεις ακούσει κάποια ιστορία ή απλά θέλεις να γράψεις τι σκέφτεσαι, τότε τα σχόλια είναι καλοδεχούμενα.

Σ.τ.Σ: Ο Χ δε γνωρίζει ακόμη για την δημοσίευση αυτού του ποστ. Ο Υ, πιθανόν, να μη το μάθει ποτέ.

~ από writersblokc στο 6 Ιουλίου, 2010.

8 Σχόλια to “Ιδού το Παρίσι…”

 1. Λοιπόν…σαν να βλέπω την αφεντομουτσουνάρα μου είναι! Δυο φορές εγώ το έχω αποτολμήσει. Η πρώτη βέβαια δε συνοδεύτηκε από συνάντηση, γιατί τελευταία στιγμή ο Ψ έκανε πίσω. Η δεύτερη μπορεί να μην είχε τόσο μεγάλη απόσταση, αλλά τελικά συνοδεύτηκε από συνάντηση, και πήγαμε τη δεύτερη μέρα και μια εκδρομούλα, και το παλέψαμε 6 μήνες κοντά. Η απόσταση να ξέρει ο φίλος σου ότι είναι αβαάσταχτη!

  Τι να κάνει τώρα! Σίγουρα έχει ένα βαθμό επικινδυνότητας. Αυτό πρέπει να το ξέρει. Αν του έχει μιλήσει κάμποσο καιρό βέβαια το ελαχιστοποιεί. Ίσως το Παρίσι είναι μια υπερβολή, αλλά ΟΚ…αν το νιώθει…να το κάνει. Γενικά είναι μότο της ζωής μου πλέον το «ζήσε» κι ας φας και τα μούτρα σου. Απλά να ξέρει στο πίσω μέρος του μυαλού του ότι μπορεί να είναι ένα και μόνο πήδημα. So what! Ποιος είπε ότι ένα πήδημα με κάποιον που εκτιμάς δεν έχει αξία;

 2. Θέλω να πω δηλαδή…ακόμα και να μη τσουλήσει στο μελλον…»They will always have Paris»… 😉

 3. Πήδημα με κάποιον που εκτιμάς: μεγάλη αλήθεια. Ακόμα κι αν αυτό ήταν μόνο η όλη υπόθεση, θέλει πολύ ψάξιμο για να καταλάβεις ότι τελικά δεν είναι και λίγο πράμα. Η απάντηση στο ‘γιατί το κάνεισ’ είναι απλά, γιατί μπορώ. Τίποτα λιγότερο, τίποτα περισσότερο – κι αυτό είναι που το κάνει ενδιαφέρον, δεν ξέρεις που θα καταλήξει, στο λίγο ή στο πολύ; Όπως και να’χει όμως, σίγουρα δεν είναι λίγο να μπορείς να πεις, we’ll always have Paris.

  Σ´ ευχαριστώ για το σχόλιο, καλό σ.κ.

 4. Να πάει, ακόμη κι αν έχει αμφιβολίες να πάει. Γιατί αν δεν πάει, θα του μείνει πάντα να τον τρώει το «τι θα είχε γίνει αν…» και αυτό πιστεύω είναι το χειρότερο.

 5. To’xω κάνει στο παρελθόν αλλά με άτομο που ήταν στην ίδια χώρα. Απλά συναντηθήκαμε για ένα καφέ.. και μετά πήγαμε να φάμε κάτι.. και μετά πήγαμε κι ένα σινεμά.. και μετά μια βόλτα με τη μηχανή…
  Για να μην τα πολυλογώ τα φτιάξαμε και ήμασταν μαζί για 1 χρόνο. Ο τρόπος που γνωριστηκαμε δεν έπαιξε καθόλου ρόλο για τη συνέχεια.

  Φυσικά η περίπτωση αυτή είναι κάπως διαφορετική γιατί θα ταξιδέψουν κι οι δύο. Αλλά ας πάει. Τι έχει να χάσει; Ίσως ν’απογοητευτεί ίσως όχι. Αν δεν πάει θα μείνει με τη σκέψη «κι αν είχα πάει;» Ας πάρει όμως κάποιες προφυλάξεις. Π.χ. να ξέρει αναπάσα στιγμή κάποιος στενός του φίλος που είναι και να έχει δικό του δωμάτιο στην πόλη που θα βρεθούν. Σε τελική ανάλυση αν δεν γουστάρει θα’χει κάνει ένα ταξιδάκι. Αν γουστάρει κι ο ένας κι ο άλλος… θα δείξει 🙂
  Καλή τύχη!

  • Αυτό που κάνει ίσως κάποια διαφορά σε αυτή την περίπτωση είναι οτι υπήρχε μια επικοινωνία ορισμένων μηνών η οποία ήταν αρκετά, αν θέλεις φυσική. Είχαν δει ο ένας τον άλλον, ήξεραν 2-3 πράγματα παραπάνω, είχαν συνομιλήσει με φίλους… οπότε η Συνάντηση ήταν σαν φυσικό επακόλουθο αυτής της γνωριμίας. Πάντως κι εγώ είμαι της άποψης, τι έχω να χάσω – καλύτερα να χάσεις λίγο ή και πολύ από τον χρόνο σου παρά μια ευκαιρία που ποτέ δε θα μάθεις που μπορεί να οδηγούσε.

   Θα μεταφέρω τις ευχές σου, σ’ευχαριστώ πολύ.

 6. Να πάει, αλλά χωρίς να φαντασιώνεται διάφορα. Εννοώ πως αυτός ο τρόπος γνωριμίας προϋποθέτει λογική και κατόπιν συναίσθημα – ξένος άνθρωπος, ξένη χώρα, απουσία κοινών γνωστών, κοινών στοιχείων κλπ. Όλα αυτά κάνουν τον καθένα μας να μυθοποιεί περισσότερο από όσο πρέπει κάποια πράγματα και άρα τον κάνουν πιο ευάλωτο.
  Προσωπικά ξέρω δύο περιπτώσεις – ερωτικής – γνωριμίας από το Δίκτυο. Η μία περίπτωση κατέληξε σε γάμο, oh yes. Χώρισαν σε ένα χρόνο. Η άλλη είχε επίσης παρόμοια κατάληξη.
  Στην περίπτωσή σου, δεν ξεκαθαρίζεται το προφίλ της σχέσης των Ψ,Χ. Όπως και να έχει, ας μη βιαστούν να βγάλουν τα τελικά τους συμπεράσματα – έστω και μετά από super sex, ας μην επενδύουν συναισθηματικά και ας μην εθελοτυφλούν. Ίσως είναι ψυχρή η προσέγγισή μου, αλλά με το λιγότερο συναισθηματικό κόστος. Enjoy!
  Σημ. Καλού κακού, ας ξεκαθαρίσει στον Υ πως τουλάχιστον δύο άτομα ξέρουν ακριβώς που βρίσκεται και τι κάνει ανά πάσα στιγμή. Και να το εννοεί, η περίσταση δε σηκώνει δηθενιές.

  • Επειδή όπως είπα γνωρίζω τον έναν από τους δύο ‘χαρακτήρες’, μπορώ να σε διαβεβαιώσω πως το όλο σκηνικό ξεκίνησε βασισμένο στην λογική και τις πιθανότητες, ακόμα και τους κινδύνους μια τέτοια συνάντησης. Ακριβώς όμως επειδή μυθοποιείς τέτοιες καταστάσεις και πρόσωπα, αυτά μπήκαν σε δεύτερη μοίρα, ευτυχώς χωρίς παρατράγουδα. Δε νομίζω ότι τέθηκε ποτέ θέμα συναισθηματικής συνέχειας και πιστεύω πως και οι δύο το ήξεραν αυτό.

   Για την ιστορία να πω ότι η συνάντησε πήγε πολύ καλά, το ίδιο και το ταξίδι – μια καλή εμπειρία, μια ακόμα καλύτερη γνωριμία που φυσικά δεν σταματά εδώ. Άλλωστε, τι είναι η Αμερική, 2 τσιγάρα πτήση 🙂 Σ’ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο, να’σαι καλά.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: